Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amúr

2008.02.02

Testfelépítés:

Az amúr hengeres testű, felülrol kissé lapított alakú hal, jellegzetesen torpedóalakú. Kültakarója kissé síkos, nem nyálkás, testét nagy méretu ezüstös színű pikkelyek fedik. Feje nagy vaskos, szája csúcsba nyíló, szájszéle erős, izmos. Szeme nagy, a fej elülső részén helyezkedik el. Úszói palaszürke árnyalatúak, hátúszójának első sugara kemény, a többi lágy úszósugár. Farokúszója erőteljes, középen hasított.


Szaporodás, egyedfejlődés:

Az ívás május, június hónapban történik, 20 celsius fokos feletti vízhőmérséklet mellett, ívás után az ikra lebeg, és felúszik a felsőbb, melegebb vízrétegbe. A kikelő ivadék az első időszakban planktonikus élőlényeket fogyaszt csak később tér át a növények fogyasztására. Növekedése megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék mellett igen gyorsnak mondható, irodalmi adatok szerint 120cm testhosszúságot és akár 50 kg-os testsúlyt is elérhet.

Táplálkozás:

Az amúr elsősorban növényi táplálékot fogyaszt. Étlapján megtalálható, friss növényi hajtások, előszeretettel fogyasztja a zöldalgát, a nád hajtásait.


 

Kép