Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Busa

2008.02.02

Testfelépítés:

A busának két faja él hazánkban, a pettyes busa és a fehér busa. A pettyes busa sötétszürke pettyekkel tarkított az oldalán, valamint a szeme a fej alsó harmadában helyezkedik el, alsóállású. Táplálkozásukban is különböznek, amíg a fehérbusa csak és kizárólag növényi eredetű planktonikus élőlényeket (fitoplanktont) fogyaszt addig a fajtestvére egyaránt növényi és állati eredetű planktonokat is. Mindkét hal testfelépítése, erőteljes. Hátuk magas, úszóik nagyok és izmosak. Testét apró pikkelyek fedik, erős a nyálkatermelésük, ami részben a vízben való gyors haladást, illetve a betegségekkel való hatékony védekezést teszik lehetővé. Feje nagy és robosztus, szeme a fejéhez viszonyítva kicsi, szája viszont elég nagyra nyitható.


Szaporodás, egyedfejlődés:

Csak és kizárólag meleg, 22-25 oC vízben szaporodik, ikrája lebeg a víz felső harmadában. Növekedése táplálékban gazdag vizekben igen gyors, általában a harmadik év végére elérheti az 1 kg-os testtömeget. Kifejlett példányok testsúlya elérheti, sőt meghaladhatja az 50-60 kg-ot. Hazánkban fogott legnagyobb busa 62 kg, jelenleg világrekord.


Táplálkozás:

Planktonevő. A fehér busa főleg zooplanktonokat fogyaszt. A pettyes busa főleg állati eredetű planktonokkal táplálkozik, de fogyaszt növényi apróállatokat is.

Kép