Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hörcsög ketrecek

2008.02.06

 A műanyag aljzattal rendelkező ketrec vagy a terrárium minimálisan 80 cm hosszú és 40 cm széles. A gyakorlat azt mutatja, hogy minél nagyobb életteret biztosítunk a hörcsög számára, annál tovább él. A kis teret nem lehet pótolni futókerékkel. Ügyeljünk arra, hogy lakhelye több emeletes legyen, így tovább növelhetjük az apróság életterét.
A hörcsögöknek szükségük van egy 8-10 cm-es puha alomrétegre, amelyen kényelmesen korzózhatnak és ha kedvük szottyan belefúrhatják magukat. Az alom rendszerint forgácsot jelent, de tartózkodjunk a vegyszerrel kezelt fákból nyert forgácstól. Rágcsálónk elengedhetetlen felszerelése a ház: itt alszik, ide gyűjti be az élelmet és ide vonul el a világ elől. A ház lehetőség szerint fából vagy más természetes anyagból (pl. szalmából tekert fészek) készüljön, az aljára pedig szénát, vagy szalmát tegyünk, amely ágyként funkcionál.
A műanyagból vagy fémből készült futókerék szokásos tartozéka a terráriumoknak. Ha hörcsögünkhöz képest túl nagyok a rácsok közötti rések, akkor fedjük be a kereket. Rátekerhetünk egy vékony műanyaglapot, így megvédjüket kedvencünket egy esetleges balesettől.
Készíthetünk hintát. Ehhez egy kb. 20 cm hosszú, 1 cm átmérőjű farúdra van szükség, amit vastag kötéllel függeszthetünk fel a ketrec tetejére. A kötél legyen 10-12 cm hosszú és bírja el a hörcsögöt. Ha ugyanebből a farúdból többet egymás mellé rögzítünk, és a két végén felfüggesztjük, remek függőhidat alakíthatunk ki. A csőhinta egy másik szórakoztató egység: vegyünk egy kötelet, amit fűzzünk át egy WC-papír gurigán. Függesszük fel a ketrec tetejére. Sajnos a papír fogyóeszköz hörcsögéknél, de ettől még nem kell meghátrálnunk. A kókuszhintát egy fél kókuszhéj felfüggesztésével készíthetjük el. Többen eszküsznek a vastag sízoknira, amit a hörcsögök hálószobának használnak, bár a rágcsálás miatti amortizáció gyakori cserét igényel. A műanyag csőrendszerek is népszerű elemei a hörcsöglaknak, a természetes alapanyagok azonban jobban utánozzák a hörcsögök egykori környezetét.
Tarthatjuk hörcsögünket ún. cricetáriumban (hörcsögterráriumban) is, amelynek lényege, hogy vastag földréteget hordunk alulra, s a benne kialakított vájatokkal utánozhatjuk a hörcsög természetes föld alatti környezetét. Ráadásul érdekes megfigyeléseket végezhetünk kedvencünk föld alatti életével kapcsolatban.