Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macska története

2008.02.04

A házimacska történeteKép
                                      
Csak azután let a macska, az ember háziallata miután a vándorlo ember letelepedett, tehát sokkal kesöbb mint más háziállat. Valoszinüleg az okori egyipomiak voltak azok akiket, a macskák segitetek meg szabaditani a gabonaraktárakban elszaporodott egerektöl, és patkányoktol. A vadmacskák tudják meltányolni a tulkinálatot az egrekböl, és patkányokbol, igy nagyon hasznosállatok az eber számára.

Az északafrikai és elö-ázsiai magas kulturakon keresztül érkeztek a macskák Görögországba és onnan Romába.

A macska hasznosága párosulva egyedülállo lényével volt az alapja, annak a hamarosan, meg indulo istenek kijáro tiszteletnek az okori világban. Elöször csak a középkorban változik meg az ember viszonya a macskákhoz. A macska elvesziti szakrális jelentöségét és nagyon gyakran negativ tulajdonságokal illetik. A vallásos és babonás irányzatokból kifolyolag el terjedt tévhitek, nagyon meg tizedelték a macska populáciokat ebben az idöben Europában.

Ez a visszaesése a macska állományoknak oda veztett, hogy az elszaporodot egerek, patkányok, és más rágcsálok, nem csak hogy nagy károkat okoztak a gabonaraktárakban, hanem az emberi környezet higéniáját is negativan befolyásolták és ebböl kifolyolag járványok ütötték fel a fejüket mindenütt.

A 19-ik század elején kezdödik meg tudatosan a macskák tenyésztése.