Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macskák ivarzása

2008.02.04

Kevés annál idegesítőbb hang van, mint amit a macskák tudnak produkálni a párzás kapcsán. Először az ember rémülten kapja fel a fejét, hogy honnan jön ez a gyereksírás.

Aztán fokozatosan megvilágosodik az elménk: jaj, már megint a macskák. És ebben nincs különbség: belvárosban és zöldövezetben egyformán elviselhetetlen a nyávogás.

De miért ordítanak ennyire a macskák párzás közben? Ha megnéznél közelről egy macska-péniszt, akkor mindjárt megértenéd a dolgot. A pénisz vége tele van apró, elszarusodott tüskékkel. És ami a megdöbbentő, hogy ennek is megvan az oka.

A nőstény macska általában (5) 7-12 hónapos kora között lesz ivarérett. Az első ivarzás időpontja függ a fajtától, évszaktól és attól is, hogy több cicát tartasz-e együtt vagy csak egyet. A perzsa macskák például csak egy éves kor után lesznek ivarérettek. A későősszel született kiscicáknál már tavasszal, 3-4 hónaposan is jelentkezhet az első ivarzás.

A macska szezonálisan poliösztrusos állat. Ez azt jelenti, hogy van egy szexuálisan aktív időszak, ami a tél végétől őszig tart, és ez idő alatt több szexuális ciklus követi egymást. A legaktívabb időszak februártól április közepéig tart. Szeptembertől januárig rendszerint egy nyugalmi időszak következik. Mivel az ivari aktivitást leginkább a fény mennyisége befolyásolja, így lakásban tartott macskáknál gyakori, hogy egész évben ivari aktivitást mutatnak.

Az ivarzás ugyan csak 4-5 napig tart, de sajnos 2-3 hetes gyakorisággal. A legzavaróbb talán a szűnni nem akaró nyávogás, ami az egyéb jeleket kíséri. A legjellegzetesebb az, ahogy a cica szabályosan „gurul” a hátán, hempereg, feltűnően hízeleg és dörgölőzik az emberhez, illetve tárgyakhoz. Az ovuláció (tüszőrepedés) nem következik be spontán, hanem a párzás, mint mechanikus inger váltja ki. És ez magyarázza a pénisz különös felépítését.

KandúrA kandúr macska általában 8-10-12 hónapos korában lesz ivarérett. Ennek legfeltűnőbb jele a vizelet szagának megváltozása. A kandúr macska közismerten büdöset pisil, a vizelet nagyon jellegzetesen bűzös. Ráadásul még „jelölget” is, tehát gyakorlatilag nem lehet ezt a szagot felszámolni a lakásban. Főként tavasszal, a szexuálisan aktív időszakban fokozódik a kandúr ilyen jellegű tevékenysége. Ilyenkor ölt látványos formát a kanok közti agresszivitás is, ilyenkor leszel figyelmes arra, hogy a cica fején egyre több kis seb van, esetleg kialakul egy duzzanat, amiről az állatorvosnál kiderül, hogy gennyes tályog. Megfigyelted már, hogy a legtöbb kandúr macskának milyen buci feje van? Ebben nagyon nagy szerepe van az állandó verekedések következtében kialakuló gyakori nyálmirigy-gyulladásnak. A verekedős, sok csatát megért kandúroknál figyelhető ez meg a legjobban.

A macskák ivarzása a fentiekből láthatóan elég sok kellemetlenséggel jár. És még nem is beszéltünk a rengeteg kiscicáról, akiket már senki nem tud befogadni, tehát vagy eleve halálra vannak ítélve vagy gyarapítják a kóbor macskák számát. Érdemes tehát minél előbb eldönteni, hogy szeretnéd-e tenyészteni a cicádat vagy sem. Ha nincsenek ilyen terveid, akkor mindenképp célszerű valamilyen módon gondoskodni az ivarzásgátlásról.

Az ivarzásgátló tabletta nőstény macskák esetében jelent megoldást. Ezek hormontartalmú tabletták, amiket vagy heti rendszerességgel kell adni, vagy nagyobb adagban az ivarzás jelentkezésekor. A feltétlen előnye, hogy nem jelent végleges megoldást, bármikor dönthetsz úgy, hogy mégis szeretnél kiscicákat. Viszont minden héten gondolni kell rá, és mint minden hormontartalmú gyógyszernek, ennek is lehet mellékhatása. Mindehhez, akinek van cicája, az tudja, hogy milyen gyakorlati nehézséget jelenthet a tabletta beadása.

Az ivartalanítás ezzel szemben egyszer s mindenkorra megoldja a kérdést. Mind nőstény, mind kandúr cicák esetében rutinműtétnek számít. Még a nőstény cicák is egy hét alatt túl vannak az egészen, a kandúrok pedig még hamarabb. Az ivartalanítás hátrányai közé tartozik, hogy ezek a cicák könnyebben elhíznak, előfordulhat szőrhullás és esetleg könnyebben alakul ki a kandúrokban húgykövesség. Ezzel szemben viszont számtalan előnye van, amelyek közül a legjelentősebb, hogy megakadályozható a macskák kontrollálhatatlan szaporodása. A macskát sem testileg sem lelkileg nem viseli meg a műtét. Attól sem kell tartani, hogy ezáltal megfosztod valamitől. Semmivel sem érzi magát rosszabbul egy ivartalanított macska, mint egy nem ivartalanított. A kandúrt például nagyon sok fájdalmas verekedéstől lehet megkímélni ezáltal. Persze, lehet hogy a te hiúságodat legyezgetné a tudat, hogy a te macskád „a legnagyobb kandúr” a környéken – de talán nem ez az elsődleges szempont. Lakásban tartott cicák esetében kifejezetten kellemetlen az ivarzással járó nyávogás, aminél már csak a kandúrok jellegzetes szagú vizelete tolerálható nehezebben. Régebben az volt az általános nézet, hogy a műtéttel meg kell várni amíg a macska ivarérett lesz. Mára ez a felfogás kezd megdőlni és egyre inkább terjed a korai ivartalanítás.
Évekkel ezelőtt láttam egy táblázatot, ahol levezették, hogy egy macskának elméletileg hány utóda lehet élete során. Eléggé riasztó szám volt a végeredmény. Ez persze csak egy elméleti eszmefuttatás, de azért elgondolkodtató.