Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ápolás

2008.02.02

A tiszta, csillogó szőrzet biztos jele annak, hogy a macska jó egészségnek örvend, és tápláló eledeleket eszik. Gondos ápolással pedig serkenthetjük a növekedést, és még csillogóbbá tehetjük a szőrzetet.
A macskák természetüknél fogva tiszta állatok, így főleg a rövid szőrű példányok nem igényelnek sok ápolást. A hosszú szőrűeknek viszont rendszeres - általában napi - ápolásra van szükségük. Próbáld még kölyökként hozzászoktatni a macskát ehhez, így könnyebb dolgod lesz vele felnőtt korában.
Ha a macska már hozzászokott az ápoláshoz, élvezni fogjátok ezt az együtt töltött időt. A legtöbb macska dorombol, ha fésülik, mert ez olyan érzést kelt bennük, mint a vakarászás. Ha a macskád eredendően ideges természetű, próbáld előbb játékkal hozzászoktatni az érintéshez. Engedd meg, hogy játsszon a fésűvel vagy kefével, így hozzászokik ezekhez.
Az összes elöregedett szőrszálat fésüld ki. Különösen óvatosan és finoman fésüld a fejét, és a teljes test átfésülése után még egyszer ismételd meg a 2folyamatot, hogy eltávolítsd a kifésült szőrszálakat.
A hosszú szőrű macskák szőrzete könnyen összegubancolódik. Ilyenkor el kell távolítani a csomókat. Ehhez néha szakember segítségét kell kérni, és néha csak altatásban lehet végezni a fésülést. Ha a macska koszos, tiszta ruhával dörgöld végig, de ne használj szappant.
A macska ápolása közben ellenőrizd, hogy van-e a bőrén csomó, duzzanat, bármilyen elváltozás, ami betegségre utalhat. Ha ilyen jelet látsz, azonnal fordulj orvoshoz!