Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fácán

2008.02.02

ÉLŐHELYE:

A Kaukázustól keletre eső területeken őshonos. Közép-Európában már a középkorban megtaláljuk. Számos egyéb telepítés következményeként a hazai állományban nagyrészt az örvös fácán alfaj dominál. Bozótosban, magas fűben, különböző mezőgazdasági kultúrákban (lucerna) fészkel. Hazai állomány a tenyésztés és kitelepítés miatt túlzottan magas, kb. 1 millió egyed. Állandó madarunk, a csapatok kisebb területen belül kóborolnak.

TULAJDONSÁGAI:

Rövid nyakuk, zömök fejük van. Csőrük viszonylag rövid, erős és egyenes. Repülés közben nehezen manővereznek. Farok tollak vagy a felső farokfedők hosszú dísztollakká alakult. A hím színpompás vöröses, barnás színű, fekete és fehér foltokkal. A feje fényes kékes fekete, a szem körül piros folttal. A tojó szürkésbarna, jellegtelenebb.

SZAPORODÁSA:

Egyszer költ, májusban. Poligám madár, az ivararány akkor megfelelő, ha egy hímre legalább 4-7 tojó jut. Fészekalja 10-18 tojásból áll. A kotlásban és a fiókanevelésben a hím nem vesz részt. Fészkét a földre építi.

TOJÁSAI

TÁPLÁLKOZÁSA:

A fiatal fácánok főleg rovarokkal táplálkoznak, míg az idősebb egyedek tápláléka 80 százalékban gyom- és gabonafélék magvaiból, levelekből, gyökerekből áll.