Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fürj

2008.02.02

ÉLŐHELYE:

Eurázsiai, afrikai elterjedésű faj. Kaszálók, rétek, mezőgazdasági területek madara. Lápréteken is előfordul.

TULAJDONSÁGAI:

Hazánkban a pitypalattyos fürj él. Kétszer akkora, mint a veréb. Tyúkéra emlékeztető teste zömök, farka rövid, lábai járók. Színe barnássárga, háta barna, sárgásfehér gerincfoltokkal, a szem felett és a tarkó közepén egy sárgás hosszanti sávval; hasa rozsdásfehér, sötétebb foltokkal. A hím torka feketésbarna, 2 sötét szalaggal bekerítve, a nősténynél ellenben fehér. Csőre rövid szaruszürke, tövén kissé vastagabb, orrlyukai csupaszok, az aránylag elég hosszú szárnyakban a 2-4. evezőtollak a leghosszabbak. Rövid farka 12 tollú. Hátsó ujja nagyon rövid, lábai vörösek. Hossza 20 cm., szárnyhossza 10 cm., farkhossza 4 cm.Költöző faj, Dél-Európában, Észak-Afrikában telel. Augusztusban már elvonul és április végén érkezik.

SZAPORODÁSA:

Évente kétszer költ, május végén és júniusban. Néha a költések jóval későbbre tolódnak. 7-15 tojást rak. A fiókák már háromhetesen tudnak repülni. Költőhelyén a mezőgazdasági gyakorlat, telelőhelyén a tömeges madárfogás játszik szerepet egyedszámának csökkenésében.

FÜRJ TOJÁSAIVAL

TÁPLÁLKOZÁSA:

Gyomnövények és gabonafélék magvaival táplálkozik. Tavasszal főleg ízeltlábúakat fogyasztanak. Az ötvenes években még gyakori madár állománya napjainkra katasztrófálisan megfogyatkozott.