Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezei pacsirta

2008.02.02

 

ÉLŐHELYE:

A vizes és erdővel borított területek kivételével hazánkban gyakori madár.

TULAJDONSÁGAI:

Verébnagyságú. Háta barna, fehéren szegélyezett, hasa fehér, mellén barna hosszas foltokkal. Lépkedve jár. Hossza 18 cm, szárnyhossza 10 cm, farkhossza 7 cm. Kellemes dalát hallatja már februárban, egész októberig folyton dallal üdvözli az első reggeli sugárt és ugyancsak dallal búcsuzik el az utolsótól.

SZAPORODÁSA:

Kétszer, háromszor is költ egy évben. A hím jellegzetes énekét a territórium felett magasra emelkedve, a levegőben hallatja. 4-5 sárgásbarnán pettyezett tojást rak, a tojó kb. két hétig kotlik, a fiókák már 10 napos korukban elhagyják a talajra épített fészket.

 Táplálkozás:Kép

Hasznos madár rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Februártól novemberig tartózkodik nálunk. Dél-Európában telel.