Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varjú

2008.02.02

 

ÉLŐHELYE:

Eurázsiában sokfelé elterjedt. Hazánkban gyakori, csapatokban járó, telepesen fészkelő madár. Telepei mezőgazdasági területek közelében, ártéri erdőkben, újabban városokban vannak. Nagy telepein több ezer madár is költhet. A hazai populáció nem vonuló. A téli nagy csapatok Észak-Európából érkeznek telelni hazánkba

TULAJDONSÁGAI:

Tollazata fekete, kékes, ibolyaszínű fémfénnyel. A felnőtt madarak csőrtöve és torka csupasz. Fészeklakó. Erdőrészeken, szétszórt helyen csoportosan fészkel. Egy-egy fán 5-10 apró gallyakból készített fészek is található.

SZAPORODÁSA:

Márciusban rakja 4-5 tojását.Kép

TÁPLÁLKOZÁSA:

Mindenevő, tápláléka nagyon változatos. Különösen a réteken és szántóföldeken él, ahol a rovarok pusztításával hasznot is hajt.