Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyulak étrendje

2008.02.05

Az étrend

 

Az étrend alapvetően három fő irányvonalból tevődik össze: magok, zöldek és csemegék, nasik. A boltokban kapható speciálisan nyuszik és más rágcsálók számára összeállított magkeverék, amely kukoricát, napraforgó-magot, árpát, szárított borsót tartalmaz. Ezt kiegészíthetjük granulátum formában árult nyúltáppal, de csak módjával, mert kedvencünk elhízhat tőle. Magkeverék mindig legyen előtte, folyamatosan ellenőrizzük, nem üres-e a tál. Zöldségek közül a nyuszi leginkább a káposztákat, a salátát, répát, almát, uborkát és céklát szereti (utóbbi elszínezi a vizeletet!). Kedveli a retek- répa- és karfiollevelet is. Vannak

 

édesszájú nyuszik, ők imádják a édes dolgokat, kekszeket, babapiskótát, aszalt gyümölcsöket, száraz kenyeret, édes, gyümölcsös nyuszi tápokat, müzliket...Azonban, ha hagynánk, hogy falják ezeket, nagyon nagy mennyiségben könnyen megbetegíthetnénk őket!Az ő érdekükben azonban csak nagyon ritkán és nagyon kis mennyiségben adjunk nekik ezekből a finomságokból, a szervezetük ugyanis nem alkalmas az ilyen tápanyagok tökéletes feldolgozására. A legjobb ha csal 2-3 naponta adunk nekik ehhez hasonlókat, naponta 1-szer. Nagyon fontos, hogy sok emberi élelmiszer akár el is pusztíthatja őket. Például a tömény csokoládé,hagyma, ami még nagyobb testű állatoknak is végzetes. A másik leggyakrabb ok az állatok elpusztulására az hogy sok gazdi vizes gyümölcsöt, zöldséget, és nem száraz enni valót ad a kedvencének. Ez az állat felpuffadását okozza amit nagyon ritkán, csak nagyon erős állatok élnek túl.
Az önitatóban mindig legyen friss víz, mivel éjszaka különösen sokat isznak. Ne felejtsük el hogy az állatok felpuffadásának elkerülése érdekében, amikor nyers zöldséget, gyümölcsöt adunk nekik, vegyük el a vizüket néhány órára, hogy a frissen elfogyaztott ételre ne tudjanak vizet inni! A szépiacsont nemcsak papagájoknak hasznos, a nyuszi számára is megfelelő fog- és körömkoptató illetve kalciumpótló anyag, de éppolyan jó lehet 1 darab farönk, vagy faág! Fontos hogy ne adjunk nekik papírt, és olyan dolgokat amik ragasztva, festve vannak mert ezek allergiát okozhatnak, mely az állat saját szőrének kitépéséhez vezethet!