Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy gyakori betegség a nyulaknál!

2008.02.04 Myxomatosis

Házi és üregi nyulaknak a fején és a természetes testnyílások környékén nagy, vizenyős duzzanatokkal vagy göbökkel járó, gyakran elhullással végződő betegsége.

 Előfordulás
A myxomatosis világszerte előfordul, ahol nagyobb számban házinyulat tenyésztenek. Hazánkat a Franciaországban kirobbant járvány 1959-ben érte el.

 Kóroktan
A betegség kórokozója a Leporipoxvirus genus tagja.

 Járványtan
A vírust különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, amelyeket a szél nagyobb távolságokra is elsodorhat.

 Kórfejlődés
A vírust az izeltlábúak oltják be a bőrbe, amelyben elszaporodik, majd viraemiát okoz és szétszóródik a szervezetben. A hámsejtek vizenyős, hólyagos elfajulása miatt savóval telt duzzanatok keletkeznek a bőrben, a felületes laphám helyenként elhal.

 Tünetek
A lappangási idő általában 7-10 nap. Teljesen fogékony állatokban a kórokozó vírustörzsek többnyire a fülek, a szemhéjak és az orr bőrének a duzzanatát, nyálkás-gennyes kötőhártyagyulladást és orrhurutot okoznak. Hasonló duzzanatok megjelenhet-nek végbél- és nemi szervek nyílásai környékén is. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette többnyire 7-10 alatt elhullanak.

 Megelőzés
Manapság attenuált (legyengített) törzset tartalmazó vakcina beadásával 3 hónaposnál idősebb nyulakat beoltva, kivédhetjük a betegség kialakulását. A nyúlállományok megvédése szempontjából lényeges a szúnyogok és egyéb ízeltlábúak távoltartása szúnyoghálóval, illetve rendszeres irtással.