Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 10 leggyakoribb betegség

2008.02.03

Helyes étrend és megfelelő gondozás mellett a hullámos papagáj 15-18 évig is elélhet. Emellett fontos, hogy a madarat egészségének megőrzése érdekében évente legalább egyszer mutassuk meg az állatorvosnak. Következzen a tíz leggyakoribb betegség, amely tollas kedvencünket sújthatja.

 

Tumor. A leggyakoribb tumorfajták közé tartozik a zsírdaganat (lipoma), a heredaganat, a vese-, valamint mellékvese-daganat.

 

Golyva. A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet, aminek egyik első jele a madár hangjának megváltozása.

 

Pszittakózis vagy papagájkór. A Chlamydia psittaci nevű baktérium által okozott megbetegedés emberre is átterjedhet. Ezért fontos a madár rendszeres állatorvosi ellenőrzése, különösen, ha idős gazdával lakik egy fedél alatt, aki a betegséggel szemben esetleg már kevésbé ellenálló.

 

Atka. Az atka a madár fején és lábán pikkelyszerű elváltozást okoz, ami a lábon és csőrön apró lyukak megjelenését idézi elő. Az állapot tartós fennmaradása a csőr eldeformálódásához vezethet.

 

Májbetegség. Kialakulása leggyakrabban a papagáj nem megfelelő táplálása vezethető vissza, de más megbetegedések is okozhatják

 

Polyoma-vírus. Először mint madárfióka-betegséget írták le, a vírus ugyanis a fészket elhagyó fiókákat támadja meg és okozza pusztulásukat.

 

Papagájok csőr- és tollszindrómája. A szárny- és farktollak csökevényes kialakulásához vezet (gyakran polyomával társul). A betegségben szenvedő madarakat "fakúszóként" is emlegetik, mivel a megfelelő tollazat hiányában képtelenek a repülésre.

 

A csőr feletti viaszhártya megnagyobbodása. Az idősebb nőstény hullámos papagájok hormonműködésének zavarára utal.

 

Penészgomba. A gombás fertőzést az állatorvos gombaellenes szerekkel kezeli. A betegség krónikus súlycsökkenéshez vezet.

 

Protozoa-fertőzések. A protozoa-fertőzések leggyakoribb okozója a trichomonas és a giardia, és elsősorban a költő kolóniák egyedeit sújtja.

 

Gyakran okozzák a madár pusztulását traumatikus balesetek vagy véletlen mérgezések is. Éppen ezért soha ne hagyjuk a papagájt felügyelet nélkül szabadon a lakásban, különösen akkor ne, ha más kisállatokat is tartunk, amelyek adott esetben megtámadhatják a madarat.