Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Darázs

2008.02.02

ÉLŐHELYE:

Mintegy 1000 fajuk ismeretes s az egész Földön elterjedt.

TULAJDONSÁGAI:

Fullánkos hártyaszárnyú rovar csaknem csupasz, leggyakrabban sárga- vagy fehérfoltos a teste.a homlokon egyszerű, veseforma összetett szemekkel, erősen megnyúlt és kiálló felső álkapcsokkal.

SZAPORODÁSA:

A társaságban élőknél a nőstények és dolgozók elrágott növényi részekből ragadós nyáluk segítségével az papírhoz hasonló állományú fészket készítenek s ebbe a peték befogadására és a lárva kifejlődése idejére lakásul szolgáló hatszögletű sejteket építenek. Ősszel a himek és dolgozók elpusztulnak, a termékenyített nőstény rejtekhelyeken, kövek alatt, a földben vagy faodvakban kitelel, tavasszal előjön és új fészket épít, de tavasszal és nyár folytán csupán dolgozókat nemz, amelyek neki a fészeképítésben segédkeznek. A hímek csak a nyár vége felé jelennek meg s a velük egy időben fejlődött nőstényeket megtermékenyítik.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Táplálékuk édes növényi nedvekből, gyümölcsből áll, felnyalogatják a levelészektől kiválasztott, kiizzadt édes nedvet; de esznek rovarokat, rovarlárvákat, pókokat és felnyalogatják a hús nedveit is.

Szúrásuk veszélyes daganatokat okoz, éppen mint a méheké.

A lódarázs barnás vagy barnás-vörös alapszínű testtel, potrohán és fején barnás-sárga foltokkal, szárnyai sárgás színben játszanak, hímjei 24 mm., nőstényei 30 mm és dolgozói 22 mm hosszúak. A legnagyobb hazai darázs, mely egész Európában tenyészik. Odvas fákban, kőfalak üregeiben s ritkábban földalatti üregekben lakik. Fészkének anyaga barnás és több sejtrétegből áll. A gyümölcsöt magyon szereti s ebben néha károkat tesz, valamint kárt tesz azzal is, hogy fészke építésekor fiatal fák kérgét is lerágja. Szúrása veszélyes.