Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méh

2008.02.02

ÉLŐHELYE:

Mintegy 20.000 méhfajt ismerünk. Élőhelyük: tölgyesek, erdei tisztások, nyiladékok és nyílt helyek is. Elterjedt egész Európában, Észak-Skandinávia kivételével.

TULAJDONSÁGAI:

Sűrű szőrzetük a virágot látogató életmódjuk egyik alkalmazkodási jelensége, szőrbundás testükön ugyanis sokkal több virágpor tapad meg, mintha testük csupasz lenne. Alsó ajka valóságos szívókává nyúlik meg, amely sajátságos izület segítségével még tovább előreölthető. Az összetett szemek a fej kétoldalát csaknem teljes egészében kitöltik, összetett szemét maximálisan 7500 szemecske alkotja.

SZAPORODÁSA:

A királynő feladata a peterakás. Egy esztendő alatt az anya mintegy 100-150 ezer petét képes lerakni. Abból a petéből amelyből dolgozó lesz, 3 nap múlva bújik ki a kis nyűszerű lárva, majd további 6 napig fejlődik. A dolgozók ezután lezárják a sejtet, és a lárva bebábozódik. 12 nap múlva kel ki a fiatal dolgozó, amely az első 10 napban a kaptárban adódó belső teendőkkel foglalkozik, a sejteket tisztítja, a lárvák gondozását, táplálását végzi. A második szakaszban, amely többnyire a 10.-20. napig tart, a viaszsejtek építésében, a méz készítésében, a kaptár hőszabályzásában, valamint a hulladékanyagok eltávolításában vesznek részt. Szintén a második szakaszban lévő dolgozók feladata a kaptár betolakodók elleni védelme. A röpnyílásban őrködő méhek minden idegent felismernek, és nyomban rátámadnak. Ehhez igen hatásos fegyver a fullánkjuk, melynek vége kampós, ezért az ember és egyéb emlős bőréből a méh nem tudja visszahúzni. Ilyenkor az utolsó idegdúcokkal együtt kiszakad, s a méh elpusztul. Ha azonban a méh más rovart szúr meg, akkor minden további nélkül vissza tudja húzni a fullánkját. A harmadik szakaszban a méhek egyetlen feladata a táplálékgyűjtés.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Lábbal gyűjtők, a virágport a hátsó lábszárral és a lábfejtő belső oldalán lévő kefével gyűjtik. Kedvező időjárás és megfelelő virágzás esetén egy gyűjtőméh naponta 12-14 -szer száll ki. Ahhoz, hogy a mintegy 50 mm3-es mézhólyagját teletöltse, mintegy 100-500 virágot kell meglátogatnia. 1 kg méz előállításához egy méhnek mintegy 60000 kirepülésre van szüksége.

A méh számára a virágpor összegyűjtését és szállítását kikülönült berendezések segítik, mint a hátulsó láb kiszélesedett alapízén található kefe, sarok.