Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sün gondozása

2008.02.01

Kép Kertjében hagyjon egy kis lomb - vagy fűkupacot, ahol a sün menedéket talál.Tejet azonban ne adjunk neki, attól hasmenést kap és elpusztul.

A sün önellátó.Elsősorban, rovarokkal, csigákkal, gilisztákkal táplálkozik, de megfogja a kígyót, békát és az egeret is.Ha este tejet teszünk ki a számára, szívesen elfogyasztja, sőt a későbbiekben is elvárja, hogy friss tejjel kedveskedjünk neki.Étvágya kimeríthetetlen.A kertben éjszakánként minden elérhető állatot, bogarat összeszed.

A sün tartósan csak ott marad meg, ahol nagy a kert, sűrű a bokorzat és alatta sok a száraz avar, valamint kiterjedt gyepszőnyeg található.Az ilyen terep számára megfelelő rejtekhelyet, vadászterületet és elegendő táplálékot biztosít.Ha a sün elégedett a helyéhez, ragaszkodni fog otthonához.

Októberben a kert valamelyik zugában hordjunk össze gallyakat, avart, száraz füvet (szalmát), hogy az állat elkészíthesse téli vackát.A sün általában októbertől áprilisig pihen.

A sün az emberektől nem fél, közelségüket elviseli.Ha pedig nálunk a kertben hosszabb ideje tartózkodik,annyira megszelídul, hogy még a lakásban is bemerészkedik.Egyébként magányosan él, nem kedveli a másik állat közelségét, kivéve a párzás időszakát.Ezért ha kicsik születnek, tanácsos két hónapos korukban védett helyre eltávolítani őket a kertből.