Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Általános tudnivalók a sünökről!

2008.02.03

Bevezető   
 
A sünök rendszertanilag a rovarevők rendjébe (Insectivara) tartoznak. Európában több változatuk - így a nyugati, a déli és a keleti sün - ismert. Magyarországon a keleti sünök élnek.

Története

Európa valamennyi országában előfordulnak, a 61. szélességi foktól délre fekvő területeken. Sík és hegyvidéken egyaránt megtalálhatók, de inkább az alföldi részeket kedvelik.

Leírása

A kifejlett állatok 20-25 cm nagyságúak. Színük szennyesbarna, olykor szürke. Testüket mindenütt puha szőrszálak fedik. A háton és az oldalakon 1,5-2 cm hosszú tüskék vannak.

Beszerzése

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnökének 1/1982. (III.15.) OKTH sz. rendelete alapján - amely ma is érvényes - a sünök védettek. Ennek ellenére engedély nélkül befoghatók a törzsállomány elhelyezésére szolgáló szárnyasvad-, valamint baromfitenyésztő telepeken egész évben, továbbá július 1-jétől október 31-ig szárnyasvad utónevelését szolgáló, bekerített helyeken és azok 500 méteres körzetében.

Az állat helyének kialakítása

Egy-egy állatnak - terráriumi tartás esetén - legalább 1/2 m2-nyi férőhely szükséges. Terráriumukat mindig árnyékos, kissé hűvös (16-22 °C hőmérsékletű) helyre rakjuk. A tűző napon, a melegben ugyanis nem érzik jól magukat!

Etetés-itatás

Terráriumi tartásban rászoktathatók a friss, nyers és zsírmentes marhahúsra, májra. Ha nem is azonnal, de néhány nap elteltével - többszöri kínálás után - a tejet is megisszák, nehéz, "feldönthetetlen" kerámiatálkákból.

Gondozás

A gyöngéd ápolás, a kielégítő táplálás mellett a sünök annyira megszelídülhetnek, hogy gondozójuk láttán egyáltalában nem menekülnek, nem gömbölyödnek össze, sőt, még kézből is etethetők! Tapasztalatok szerint évekig tarthatók terráriumban.

Szaporítás

Rendszerint áprilisban párzanak, s 40 nappal később hozzák világra fiaikat. Az is előfordulhat azonban, hogy később is párzanak. Egy-egy nőstény 2-7 utódot szül, amelyeknek testét - már a világrajövetel pillanatában - lágy tüskék fedik.