Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

2008.02.03

Tüdőgyulladás

A másik viszonylag gyakran előforduló betegség a tüdőgyulladás. Ezt onnan vehetjük könnyen észre, hogy a teknősünk huzamos ideig ferdén úszik. Néha előfordul, hogy az ékszerteknősök szórakozásból úsznak ferdén, ezért ilyenkor érdemes sokáig nézni őket, hogy visszatérnek-e a "normális" úszáshoz, vagy sem. Ezt a betegséget általában a víz melegítésével, infralámpa használatával meg tudjuk szüntetni, de ha mégsem, akkor kérjük ki egy állatorvos tanácsát! Előrehaladott tüdőgyulladás esetén előfordulhat, hogy a teknős szemei könnyeznek, orra folyik, köhög vagy szipog. Ebben az esetben már csak az antibiotikum segíthet, ekkor már mindenképpen hívjunk állatorvost!

Sérülések

Ez nem teljesen betegség, bár akár a hiánybetegségnek a tünete is lehet. Azonban ha több teknőst tartunk, akkor néha előfordul, hogy a teknősünk megsérül, és a páncéljáról letörik egy darab a dulakodás hevében. Ekkor általában elég fertőtleníteni a sebet, és várni, hogy begyógyul (ez pár hónapba is beletelhet). Csak a fertőzésekre (pl. gombásodásra) kell ügyelni, mivel ez veszélyes lehet a teknősre nézve. Ebben az esetben forduljunk állatorvoshoz! De szerencsére a legtöbb esetben ez nem alakul ki. Ha nagyobb páncéldarab törik le, vagy sérül meg, akkor is forduljunk állatorvoshoz. Bár vannak erre is egyedi megoldások, de ne próbálkozzunk velük feltétlenül.

Szalmonella

A betegségek felsorolása nem lenne teljes, ha nem említeném azt a betegséget is, amelyet mi kaphatunk el a teknőseinktől. Ez pedig a szalmonella. Azonban ez ellen könnyen védekezhetünk: ha a teknőseinkhez nyúlunk, utána alaposan mossunk kezet! Így elkerülhetjük ezt a kellemetlen betegséget. A teknőseinkre általában ez a fajta betegség nem jelent nagy veszélyt, kivéve, ha ez súlyosabb tünetekkel (pl. hasmenés) nem párosul. Ebben az esetben feltétlenül forduljunk állatorvoshoz!

Emésztési zavarok

A teknősöknél néha hasmenés vagy ahhoz hasonló emésztési zavar fordulhat elő. Ezt általában a rossz étrendre lehet visszavezetni. Ilyenkor az ételbe kevert széntabletták jó szolgálatot tehetnek. De banánnal, almadarabokkal is kezelhetjük ezt a bajt, ráadásul a teknősök ez utóbbiakat még szeretik is - általában.

Vitaminhiány

A vitaminok minden állat számára nélkülözhetetlen anyagok. Mivel vitaminokat az állatok nem tudnak megfelelő mennyiségben termelni, ezért különösen fontos az etetés. A túlságosan egyoldalú vagy rossz etetés könnyen hiánybetegséghez vezethet, amelyet fentebb már leírtam. Hiánybetegség elsősorban az A vitamin hiánya esetén fordul elő, azonban a teknősöknek többféle vitaminra is szükségük van. Például a D vitamin hiánya a csontok elvékonyodását, és azok törését is okozhatja. Ilyenkor több D vitamin tartalmú ételeket kell adni a teknősnek, és az UV-lámpa is jó hatással van ilyenkor. De vigyázni kell, hogy ne túl sokat sugározzuk UV-lámpával a teknőseinket (300 W-os lámpa esetén max. napi 10 perc) és legalább 70-80 cm távolságban legyen az UV-lámpa tőle.


Talán az egyik legfontosabb dolgot hagytam még a végére: a teknősöket a lehető legritkábban vegyük a kezünkbe, mivel ezt ők stresszként élik meg. Amúgy sem tudunk semmit sem megállapítani abból, hogy ha a kezünkben van és közelebbről vizsgáljuk meg (néhány kivételes esettől eltekintve). Ráadásul még a haldokló teknős is tud nagyon fürgén mozogni, ha megzavarják, vagy lerakjuk a földre. Ez inkább egy menekülés, mint az egészség jele.